Príprava

Káva sa mení v závislosti od kultúry, národných zvyklostí alebo osobnej chuti. Vo všeobecnosti ale exitujú štyri spôsoby prípravy. Pri filtrovanej káve rozšírenej v Nemecku, Švajčiarsku a USA sa prefiltruje vriaca voda cez filtrové vrecku s kávovým práškom. Tento postup objavil v roku 1908 Melitta Benz.

Medzi inými ale predovšetkým v Taliansku sa pije espresso káva, pri príprave ktorej sa voda pri vysokom tlaku (9-15 bar) nasmerovaná cez zomletú kávu (extrakcia). Pri tom sa vytvára pena z kávových olejov - tzv. Crema.

Pri príprave tureckej kávy (Turecko, Balkán alebo Grécko) sa jemne zomletá káva spolu s cukrom a vodou varí v špeciálne na tento účel navrhnutom mierne kónickom medenom kotlíku - ktorý sa volá Ibrik alebo Mokka.

Vo Francúzsku veľmi obľúbená metóda varenia kávy sa uskutočňuje pomocou Francúzskeho lisu alebo tlakovej kanvice. Podobne ako pri tureckej káve sa nasype kávový prášok priamo do horúcej vody a po nejakej dobe sa pomocou kovového sitka oddelí. Rozpustná káva je kávový prášok, ktorý sa pripraví pridaním horúcej vody a kávu je možné ihneď piť.

Na základe týchto štyroch základných spôsobov prípravy dnes existujú stovky receptov na prípravu kávy a tisícky receptov na použitie kávy. Na mnohé spôsoby prípravy existujú špeciálne kávovary. Dôležité je, že káva zostala pochúťkou a nie je vnímaná ako prostriedok na uhasenie smädu, aj keď je Nemeckou spoločnosťou pre výživu DGE označovaná za nápoj.

Pôžitok z kávy

Tí, ktorí pijú kávu, si od nej často sľubujú povzbudivý účinok. Podľa jednej štúdie amerického chemika Joea Vinsona z Univerzity v Scrantone, pochádzajúcej z roku 2005, slúži káva popri tradičnej konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny ako dôležitý zdroj antioxidantov - sekundárnych látok obsiahnutých v rastlinách, ktoré znižujú riziko rakoviny.

Copyright © 2014 Coffeeshop Company